Kloorivesi

Tämän aamun auringon nousu, tätä näköalaa tulen kaipaamaan.

Tähän päivään sopii hyvin pieni katsaus hanavesi-asioihin, kun luin Kiinan suurlähettilään haastattelun Yle:ltä vedenpuhdistuksesta ja kuinka suomalaista osaamista voisi hyvin viedä kaupungistuvan Kiinan vedenpuhdistustarpeisiin. En ole matkustellut paljon, mutta niissä maissa missä olen matkustellut ei hanavedessä ole ollut kloorin hajua. Islannissa oli mielenkiintoinen mädäntyneen kananmunan haju vedessä, koska lämmin suihkuvesi lämmitetään rikkivedyllä. Thaimaassa vedessä ei ole ollut voimakasta hajua (mausta en tiedä…), mutta Yhdysvalloissa vedessä on todella voimakas kloorin haju. Olen käynyt 12:sta osavaltiossa Yhdysvalloissa, mutten missään (vielä toistaiseksi) ole tavannut klooritonta vettä. Yritin vähän Googlailla kloorin käyttöä ja löysinkin että klooria tosiaan käytetään ihan Suomessakin veden desinfiointiin, mutten ole kyllä ikinä maistanut tai haistanut klooria Suomen hanavedessä. Hämeenlinnassa kun asuin kymmenen vuotta ehti tottua todella hyvään hanaveteen ja kun muutin Helsinkiin maistui vesi lähinnä kuravedeltä. Nyt siihenkin on jo totuttu, mutta viime kesän lomamatka Lappiin muistutti taas kuinka hyvää hyvä vesi voikaan olla!

Tosiaan klooria käytetään veden desinfiointiin, mikä on todella tärkeää, mutten ymmärrä miksi kloori ei maistu tai haise muualla maailmassa yhtä pahasti kuin Amerikoissa. Suomessa on todella hyvät pohjavedet ja luin että Suomessa eteenkin pintavedet suodatetaan hiekan tai aktiivihiilisuodatuksella, jotta paha maku saadaan vedestä pois, joten ymmärrän hyvin miksi meillä on hyvät juomavedet. Koska amerikat on valtava maa ja osavaltioilla on ihan omat systeemit en tietenkään löytänyt mitään kättä pidempää (Wikipedia ei ole lähde…), miksi juuri Yhdysvalloissa käytetään klooria niin paljon veden puhdistamiseen, niin aion nyt tehdä perustelut omasta kokemuksesta kloorin vaikutuksista. Lähden väittämään että täällä käytetään klooria vedessä puhtaasti taloudellisista syistä. Onhan se varmasti halvempaa puhdistaa 320 miljoonan asukkaan vesi dumppaamalla veteen iso kanisterillinen klooria, kuin alkaa suodattamaan vettä jollain hiekalla tai aktiivihiilillä. Ja lähteepähän vedestä paha maku pois kun laitetaan veteen tarpeeksi klooria. 

Kun ensimmäisen kerran matkustin Yhdysvaltoihin 11 vuotta sitten, niin huomasin pistävän kloorin maun ravintoloiden vedessä ja hanalimuissa. Kokeilin kerran Sprite-hanalimpparia ja jäi viimeiseksi kerraksi! Kloori tunki läpi niin pahasti että tuli ihan paha olo. Siitä eteenpäin join aina kokista, jossa kloori ei maistunut niin pahalle. Nyt kun limppareita ei enää tule juotua, olin ihan unohtanut koko asian, kunnes meillä kävi suomalaisia kylässä aikaisemmin keväällä ja vannoutunut kokiksen juoja-ystäväni ei suostunut ravintolassa kokista juomaan, koska kloorin maku tunki niin pahasti hanalimpparin läpi. Paras tapa saada kunnon limpparia oli ostaa kaupasta tölkkikokista ja viedä omat juomat ravintolaan. 

Veden suodattamista

Suurin syy tähän kirjoitukseen ei suinkaan ole hanalimpparit, vaan iho-ongelmat, joiden kanssa olen kamppaillut tässä viimeiset neljä kuukautta. Kun lähdin Suomesta tammikuussa oli iho jo kuivunut talven kylmyydestä ja rasvasin ihoani kahdesti päivässä. Koska Virginiassa oli vähän lämpimämpää ajattelin etten tarvitsisi koko rasva-arsenaalia mukaan, koska yleensä iho-ongelmat katoaa kun tulee lämpimämpää. Kuinka väärässä olinkaan. Iho suorastaan kesi ja kädet kuivui hetkessä. Mikään rasva ei tuntunut imeytyvän ihoon ja ostinkin sellaista intensiivinen hoito-rasvaa. Aivan se ja sama kuinka paljon sitä rasvaa läträsi, niin aina vaan oli iho kuivaa. Talven siirtyessä ja lämpimän kesähelteiden saapuessa ajattelin että no nyt vihdoinkin voin lopettaa tämän älyttömän (ja aikaavievän) rasvaamisen aamuin illoin. Voisin melkein sanoa että ongelma on pahentunut. Jaloista varmaan tippuu iho kohta kokonaan pois, koska joudun kuorii jalat päivittäin ja yhtäkkiä käsiin on tullut ihme kutina. Olen lisännyt liikuntaa, niin että yritän treenata kahdesti päivässä – aamu-uinti ja iltaspinning tai toisinpäin – ja käyn siis suihkussa kahdesti päivässä. Liikunta on se mikä pitää pääni terveenä ja aivot energisenä enkä todellakaan aio lopettaa urheilua vaan sen takia että ihoni kuivuu suihkuttelusta. Suurin syy kuitenkin tähän iho-ongelmaan ei taida olla suihku vaan uima-allas, kuten varmaan kaikki jo osasi aavistaa. Uima-altan klooripitoisuus on jotain aivan käsittämätöntä. En muista edes lapsena Kauniaisen uimahallin veden olleen niin kloorista. Mäkelänrinteellä käytetään UV-säteilyä veden desintiointiin, enkä ole kokenut veden siellä olevan iholleni haitallista, mutta tämä on ollut kyllä aikamoista. Juttelin uima-altaan Lifeguard:in kanssa asiasta ja koska hän myös ui päivittäin on hän huomannut saman asian. Hän on kuullut muista tavoista desinfioida altaat, kuten suola ja UV, muttei ole niihin törmännyt Yhdysvalloissa altailla. 

Ihovammaisen selviytymispaketti.

Ajattelin ensin etten lähde kirjoittamaan tällai ihan julkisesti iho-ongelmistani, mutta koska tämä käsien kutina on todella ikävää ja jatkuvaa, päätin että kirjoitan tämän, jotta ehkä joku amerikoihin muuttava tai täällä asuva saisi jotain vertaistukea kirjoituksestani. Käsien kutina taitaa johtua siitä, koska meillä on niin kuuma ja kostea ilmasto täällä nyt (HUOM! tämä ei ole valitus kuumasta kelistä, en missään nimessä lähtisi valittamaan siitä että onpa täällä kuuma) ja käteni hikoilevat todella paljon, mikä ilmeisesti aiheuttaa jonkinlaisen reaktion ja vaikka yritän rasvailla päivän mittaan käsiä, niin tuntuu kuin ihon alla asuisi muurahaisia… Mielenkiintoista todella 🙂 Nyt voikin kaikki sitten sanoa, että mitäpä sinne sitten lähdit kun tarvii valittaa tollaisista pikkuasioista. Vaikka ihon alla asuisi oikeasti miljoona muurahaista, niin en vaihtaisi tätä kevättä mistään hinnasta. Vaikka en läpäisisi pääsykoetta, niin tämä oli silti kaiken arvoista. Olen kirjoitellut postauksia aiheesta, jotka julkaisen kunhan saan vamiiksi, niin en nyt paneudu tähän sen enempää. 

Toki olen huomannut muitakin (luultavasti) kloorin aiheuttamia juttuja, kuten hiusten kuivuminen ja kasvojen näppyjen lisääntyminen. Aina murrosiästä asti kasvoillani on ollut epäpuhtauksia, jopa aknea, mutta olen huomannut niiden lisääntyneen täällä esim viime syksystä. Uskon että, koska juomme hanavettä (vaikkakin filtterin kautta puhdistettuna), saattaisi se olla osasyy lisääntyneisiin näppyihin. Ja kyllä hiusten latvat on kuivunu enemmän kuin Suomessa, vaikka pesen niitä ihan samalla tavalla ja samoilla tuotteilla. Tai noh, en usko että shampoopullossa ole samat ainesosat amerikoissa kuin Euroopassa… En yhtään ihmettele vaikka shampoopullossani täällä olisi rotanmyrkkyä laitettu, valvonta kun täällä on mitä on…  

Siinäpä päiväpolttavat tänään, huomenna ehkä sitten jotain muuta 🙂
Camilla

Translate: I’ve noticed that they use a lot of chlorine in the water here in the States and since I’ve had some problems with very dry skin I decided to write about it. Apparently they use chlorine disinfecting the water in Finland too, but not as much as in the States. And I’ve never even smelled the chlorine in the water, not even at the pool, so this has been something new for me. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s