Liberian vuodenajat

Olen muutaman kerran maininnut, että sadekausi tekee tuloaan, mutten oikeastaan ole kertonut Liberian eri vuodenajoista sen tarkemmin. Ylläolevien kuvien saattamana voisin hieman kertoa Liberian ilmastosta ja vuodenajoista.

Liberian ilmasto on ympäri vuoden trooppinen, eli kuuma ja kostea. Vuodenajat eivät siis suoranaisesti eroa toisistaan, mutta sadekautena luonnollisesti sataa enemmän kuin kuivana kautena. Riippuen keneltä kysyy, kuiva kausi on loka-marraskuusta huhtikuuhun. Suunnilleen noin puoli vuotta sadetta ja puoli vuotta vähän kuivempaa.

Kuiva kausi
Saavuin Liberiaan helmikuun puolessa välissä, eli kuivan kauden loppupuolella. Aamuisin on pilvistä ja yöllä saattaa pikkasen sataa, mutta muuten aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta. Maaliskuun puolessa välissä alkoi ukkospuuskat, yleensä yöllä ja nyt toukokuun alussa tuntuu siltä, että sadekausi on saapunut. Viime viikolla kaivoin sadetakin kaapista ja mies kantaa sateenvarjoa töihin päivittäin.

Kuiva kausi ei kuitenkaan tarkoita, että joet kuivuisivat ja koko maa näkisi nälkää, vaan päinvastoin. Jos katsoo Google Maps:iä, niin Liberia on vihreetä, kun muut länsi-Afrikan maat ovat ruskeeta. Liberiassa on erittäin trooppinen viidakkomainen kostea ilmasto ja vaikuttaa siltä, että kaikki kasvaa tosi kivasti täällä. Ruohoa leikataan joka paikassa ja vettä vaikuttaisi olevan hyvin saatavilla.

Kuivalla kaudella on kuitenkin todella kuuma. Ilmankosteus on ympäri vuoden yli 90% ja noin 28-30 astetta lämmintä. Yöllä saattaa lämpötila laskea 25 asteeseen, eli ei tosiaan ole kylmä. Vaikka paikalliset kyllä käyttävät toppatakkeja, pipoja ja kaulahuiveja, koska heillä on kylmä… Kerran minulla oli kylmä ulkona, mutta luulen, että se oli vaan olosuhteet. Olin herännyt yöllä joskus kahden aikaan ukkosmyrskyyn, kokkailin aamupalat trangialla, pakattiin kaikki tavarat autoon ja ajettiin 3 tuntia Robertsportiin. Istuin ilmastoidussa autossa peittojen alla ja odotin väsyneenä ja kylmissäni päästä lämpimälle rannalle. Kun saavuttiin rannalle, oli aurinko vielä nukkumassa pilvien takana ja istuin hiekalla kaksi tuntia viltin alla. Joten, ei, Liberiassa ei ole oikeesti ikinä kylmä.

Sadekausi
Tosiaan, riippuu vähän keneltä kysyy, mutta, sadekausi tulee joskus huhti-toukokuussa ja kestää noin marraskuuhun. Yöllä sataa ja ukkostaa. Aamulla sataa ja ukkostaa. Jossain vaiheessa on poutaa, kunnes sade taas alkaa. Sillon kun ei sada, on todella kuuma, joten kannattaa miettiä tarkkaan haluaako mennä töihin kumisaappaissa vai märissä tennareissa. Vaatteet ei kuivu nopeasti ja välillä kun joutuu istumaan märissä vaatteissa, on vitsit kaukana.

Ukkosmyrskyt on jotain ihan toista laatua, mihin Suomessa on totuttu. Tuntuu siltä, kun taivas halkeaa ja tippuisi alas. Vettä tulee niin paljon, ettei eteen näe kuin muutaman metrin. Kaupungissa on sentään asfaltoidut tiet, mutta voin vain kuvitella minkälaista on elää maalla kun sade muuttaa hiekan mudaksi ja pitäisi lähteä töihin. Sateenvarjo on ihan turha kapistus, koska tuulee niin kovaa ja tuntuu kuin hiukset lähtisi päästä. Salamat välkkyy joka sekunti ja ukkosen jylinä tuntuu varpaankynsissä.

Turha kuitenkin kuvitella, että pelkään ukkosta. Menen välillä parvekkeelle katsomaan ukkosen pauhua, sen verran vaikuttava se on täällä. Yhtenä aamuna pelattiin tennistä kun ukkonen pauhasi alle kilometrin päässä, mutta sade ei ollut saavuttanut meitä vielä, joten jatkoimme pelaamista. Mustat pilvet oli niin upeita, etten malttanut lopettaa pelaamista.

Ympäri vuoden sateet ja pilvet ovat paikallisia, joten jos kaupungissa on pilvistä, ei kannata olettaa, että jossain muualla olisi sateita. Paikallisetkin vaan hyppäävät sateensuojaan sateen alkaessa ja odottavat sateen siirtymistä. Olen kuitenkin onnellinen, että pakkasin mukaan sadetakin ja kumisaappaat, en ehkä olisi selvinnyt ilman.

Olen Liberian lisäksi käynyt vaan yhdessä Afrikan maassa aikaisemmin, Tansaniassa, enkä sen takia ole paras henkilö kertomaan elämästä Afrikassa, mutta en missään vaiheessa ole kokenut ilmaston olevan ainakaan itselleni negatiivinen asia. Joo, onhan täällä kuuma ja kostea. Sade sekoittaa suunnitelmia ja ukkosen takia sähköt tulee ja menee miten menee. Mielestäni Liberia kuitenkin on (ainakin suomalaiselle) ihan huippu paikka! Aurinko paistaa ainakin kerran päivässä (ei muuten paista marraskuussa Suomessa), on aina takuulämmintä, ei tarvitse hirveesti miettiä pukeutumista ja joka paikassa on vihreetä. Voisin kuvitella asuvani täällä pidempäänkin.

Camilla

English: Liberia has two seasons: rainy and dry season. Depends who you ask, but usually the rainy season starts in May and ends in November, so roughly six months each. However, it is hot and humid year around with local rain and thunder storms. For a Finn, like myself, living in this country is awesome! Sunny almost every day, warm and no need to think about what to wear. But most importantly it is always green everywhere, which we won’t have in Houston. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s