Las Cruces, New Mexico

Organ Mountains

Mikä ihmeen paikka tämä oikein on ja missä päin maailmaa me siis oikein asutaan?

Ajattelin esitellä Las Crucesin heille ketkä eivät ole kuulleet paikasta. Itse olen aina innoissaan kuulla eri paikoista maailmassa ja olenkin ulkosuomalaisten blogien suurkuluttaja. Monet ihmiset kuulevat suurkaupungeista Yhdysvalloista, koska elokuvateollisuus rakastaa tai ainakin rakastivat joskus aikoinaan Los Angelesia ja New Yorkia, mutta pienet paikkakunnat eivät saa paljon näkyvyyttä ja ihan ymmärrettävistä syistä.

Las Cruces alhaalla Organ Mountains:sta päin katsottuna.

Minäkään en ollut ikinä kuullut Las Crucesista ja New Mexicokin on vaan yksi osavaltio muiden tuntemattomien joukossa. Tai no en nyt sanoisi niinkään. Olenhan katsonut monta kertaa televisiosarjan Breaking Bad ja Better Call Saul, jotka perustuvat New Mexicon pääkaupunkiin Albuquerqueen. Kun siis mies sai puhelun että hänelle on tarjottu työpaikkaa Las Cruces, NM, niin olin heti valmis muuttamaan, koska tiesin että siellä on vuoria. Vaikka Houstonissa on paljon hyvää, on Las Crucesin hidas elämäntyyli nyt jo tarttunut.

Tästä jäin miettimään elämänlaatua Las Crucesissa ja tulin siihen tulokseen, ettei täältä puutu montaa asiaa. Yksi asia mitä kaipaan on hyvät luomutuotteet kaupassa. Amerikassa ei voi syödä ns. tavallista ruokaa vaan kaikki pitää ostaa luomuna tai en itse ainakaan lähtisi syömään ruokaa, joka ei ole luomua. Las Crucesista ei siis oikein löydy hyvälaatuista, joka on kaikenlisäksi järkevän hintaista. Kaikki ruoka tulee kaukaa, paitsi pekaanipähkinät ja chilipaprikat. Mutta mitä aavikolta oikein voi kasvattaa?

Vaellusreitti Organ Mountains:ssa ja näkymä White Sands tukikohtaan päin.

Toinen asia on lyhyempi matka Suomeen. Haluaisin asua lähempänä perhettä, mutta marraskuun pimeys ei oikein houkuttele. Maantieteellisesti en oikein voi muuttaa tätä ongelmaa, joten hyväksyn että matka on pitkä. Ainakin Finnair on avannut suoran reitin Dallasista Helsinkiin, eikä Las Crucesista ole kuin 45 min ajomatka El Pasoon, josta 1.5 tunnin lentomatka Dallasiin.

Ilmasto

Kaikki (minä mukaanlukien) haluaa aina tietää mikä ilmasto ja sää jossain itselleen uudessa paikassa on. Eteläinen New Mexico on aavikkoa ja meillä on oikeastaan aina aurinkoista. On todella harvinaista että on pilviä ja että pilvistä tippuu jotain märkää. Talvi ja kevät ovat kuivaa kautta ja suunnilleen marraskuusta kesäkuun puoleenväliin/loppuun ei tule pisaraakaan vettä. Paitsi kerran talvessa kun sataa lunta Las Crucesissa. Kevät on muutekin itselleni todella rankkaa aikaa ja sadeveden puute oli todella raskasta. Viime vuonna oli jatkuvasti metsäpalo jossain lähistöllä. Jopa niin pahat maastopalot että välillä vuoria ei nähnyt ollenkaan sankan sumun takaa. Ilma oli saastunutta, eikä me käyty ulkona pojan kanssa kuin harvakseltaan.

Näkymä kotitalon kattoterassilta.

Kesällä ja syksyllä sen sijaan on ihan erilaista. Oli jännä miten viime kesän alussa yhtäkkiä joku päästi pilvet Las Crucesiin ja avasi sadevesihanan. Yhtenä päivänä vaan vesisade saapui ja melkein joka päivä on pilviä näkynyt. Alkukesästä sataa joka päivä ainakin pikkasen, mutta se sitten laantuu. Vuorien takia vesisade saattaa muodostua tyhjästä ja tulla kaatamalla. Muutenkin tuntuu siltä että vesisade on enemmän saavista kaatamalla ja kuurottaista kuin pitkäkestoista ja tihuttamista.

Kesällä on tukahduttavan kuuma, mutta yöt on aina viileet. Siis aina viileet. Telttailemaan ei ikinä saa lähteä ilman kerrastoja ja kunnon makuupussia. Eteenkin vuorilla lunta voi tulla myös kesällä. Kävimme lokakuun alussa telttailemassa ja tuli rakeita iltapäivällä kun aamupäivällä oli ihan lämmin kesäsää. Talvella sentään ei ole kuuma, mutta vaihtelee valtavasti. Yhtenä päivänä voi olla +1 C ja seuraavana +25 C.

Roadrunner eli maantiekiitäjä etupihalla.

Mutta celciusasteet mittarissa ei kerro koko totuutta. Jos aurinko on pilvessä, asteita on +30 niin laitan pitkähihaisen koska on kylmä. Jos seisot suorassa auringonpaisteessa ja asteita +10, riittää shortsit ja t-paita oikein hyvin. Lähden liikkeelle aina sillä olettamuksella että on sekä kuuma että kylmä, niin olen varustautunut pahimpaan ja parhaimpaan. Auringon säteistä puheenollen. Las Cruces sijaitsee melkein 1200 metrin korkeudessa (4000 jalkaa) merenpinnan yläpuolella. Se ei kuulosta paljolta, mutta tuntuu sitäkin enemmän. Auringon säteet ovat todella vahvat. Aurinkorasva on välttämätöntä aina kun menee ulos eikä parane unohtaa hattuaan kotiin.

Kaupunki

Kyllä, Las Cruces on ihan kaupungin kokoinen paikka ja täällä asuu noin sata tuhatta asukasta. Vain puolen tunnin matkan päässä etelään on El Pason kaupunki, Texasin osavaltiossa ja Mexicoon pääsee, riippuen ruuhkasta vajaassa tunnissa. Eli asumme erittäin lähellä sekä Texasia että Mexicoa. Las Crucesista löytyy oikeastaan kaikki palvelut, mitä ihminen tarvitsee, mutta silloin tällöin käymme asioilla El Pasossa, kuten lentokentällä. Las Crucesissa on lentokenttä, mutta sieltä ei lennä kaupalliset yhtiöt, joten menemme El Pasoon jos tarvitsemme lentokentän palveluita.

Las Crucesissa on kolme sairaalaa, valtava osavaltion yliopisto sekä paljon yritystoimintaa. Suurin työllistäjä on kuitenkin White Sands Missile Range, jossa Yhdysvaltain armeijalla on valtava tukikohta. Suurin osa perheistä asuvat tukikohdassa noin kolmen vartin ajomatkan päässä Las Crucesista aavikolla. En löytänyt äkkiseltään paljonko tukikohdassa asuu ihmisiä, mutta se ei liene tärkeetä tietää. Pääasia on tietää että heillä on oma ruokakauppa, monta koulua ja jopa Subway ravintola. Erikoinen fakta White Sands:stä on että Afganistanin pakolaisista osa lähetettiin tukikohtaan odottamaan heidän statuksen käsittelyä kun Yhdysvallat vetäytyivät Kabulista Presidentti Bidenin presidenttikauden alussa.

Mielestäni suurin eroavaisuus suurkaupungin ja Las Crucesin välillä on että täällä on paljon enemmän pienyrittäjiä. Lääkäreillä on mielummin omat vastaanotot, kuin ovat töissä isoissa sairaaloissa. Sairaanhoito (kyllä, valitsin sanamuodon tarkoituksella) on erittäin huonoa täällä isoissa sairaaloissa ja jotkut pienyrittäjätkään eivät ole kiinnostuneita parantamaan potilaitaan. Olemme saaneet erittäin huonoa palvelua melkein kaikissa paikoissa, jos ylipäätään saa lääkäriaikaa saman vuoden puolelle.

Rio Grande joki lokakuussa 2022.

Ravintolatarjonta on melko heikkoa ja raaka-aineet huonolaatuisia, muutamaa helmeä lukuunottamatta. Hyvät ravintolat pitää vaan tietää tai löytää ystäviä keneltä saada vinkkejä hyviin ruokapaikkoihin. Olemme lähes lopettaneet ravintoloissa käymistä, koska voimme tehdä kotona parempaa ruokaa. Jos kuitenkin päädymme ravintolaan, valitsemme aidon italialaisen ravintolan, jossa raaka-aineet tulevat Italiasta asti ja pizzat paistuvat puu-uunissa. Toinen lemppari on pienin mahdollinen meksikolainen ravintola, joka ulkopuolelta näyttää niin rähjäiseltä etten uskaltaisi mennä tilaamaan ruokaa. Omistaja on miehen työkaverin täti ja hän tekee aivan uskomattoman herkullisia gorditas tacoja. Kyseessä on melkein kuin uppopaistettu maissitaco, jossa pyynnöstä eri lihaa, papuja tai kasviksia. Lisäksi sisälle tulee salaattia ja tuoretta tomaattia. Hinta $2.95 kappale. Erittäin hyvä hinta-laatusuhde!

Kaupungista löytyy jotain viihdykettä kuten kolme golf kenttää ja paljon puistoja. Puistoista kirjoitan joku toinen kerta, sillä ne ovat meillä viikoittaisessa käytössä. Lyhyenä mainintana, että vuorilla vaeltelu ja telttailu on erittäin suosittua täällä päin, samoin moottoripyörillä tai maastopyörillä ajaminen aavikolla. Mutta näistä sitten lisää joku toinen kerta.

Maanviljely

Las Crucesin läpi virtaa Rio Grande joki, joka matkaa Coloradosta New Mexicon ja Teksasin läpi aina Meksikonlahdelle asti. Joki tarjoaa Las Crucesissa ja sen pohjois ja eteläpuolella mahdollisuuden maanviljelylle ja yllätyksekseni joen varrelta löytyy paljon palstatilaa. Las Crucesissa suurin osa ovat pekaanipähkinä viljelmiä, mutta olen nähnyt puuvillaa, kurpitsaa, kesäkurpitsaa, maissia ja omenoita. Hatch on pieni maanviljelijä kylä Las Crucesin pohjoispuolella jossa suurin osa viljelijöistä viljelevät New Mexicon chili paprikoita. Nämä eivät ole mausteisia, kuten chilit yleensä, vaan enemmän jalopenon makuisia. Chilit yleensä paahdetaan ja ne säilyvät hyvin paahtamisen jälkeen. Hatch chiliä tarjoillaan jossain muodossa jokaisessa ravintolassa New Mexicon alueella. Siitä yleensä tehdään salsan tyyppinen kastike, jota sitten laitetaan burgerin väliin tai ihan oikeastaan mihin vaan.

Pekaanipähkinäpuut Mesilla Valley:ssä.

Fun fact Las Crucesista ennen kun lopettelen postauksen: Las Crucesissa on viime aikoina nähty paljon nimekkäitä Hollywood näyttelijöitä, kuten Mel Gibson ja Bruce Willis kuvaamassa elokuvia, koska New Mexicoon on ollut halvempaa tuottaa elokuvia Hollywoodin sijaan. Bruce Willis oli viime talvena yhdessä lempipuistoistamme kuvaamassa elokuvaa.

Tässä hyvin pintapuolinen esittely kotikaupunkiimme.

Camilla

English: A brief overlook of our new home town for those who weren’t familiar with Las Cruces before. To sum it up, we have really enjoyed the relaxed small town feel in Las Cruces. The outdoor stuff is the biggest entertainment in my opinion. Las Cruces is far from everything, but has most of the services a person might need.

Leave a comment