Elämä Afrikassa

Mitä oikeastaan tulin Liberiaan tekemään? Koulun loppuessa meillä oli muutama vaihtoehto. Olisin voinut jatkaa maisteriin Suomessa tai muuttaa miehen luokse. Neljän vuoden erossaolo alkoi olemaan turhauttavaa ja energiaa kului mielestäni hukkaan, joten päätimme, että tulisin Liberiaan kahdeksi viimeiseksi kuukaudeksi ennen kuin miehen uusi työ alkaisi Houstonissa.

Olin jo aikaisemmin luopunut tavaroista ja asunnostani, joten muuttaminen oli oikeastaan aika helppoa. Lähtö viivästyi muutamalla viikolla, mutta eipä tuo haitannut – sain viettää aikaa perheeni ja ystävien kanssa.

Viimeiset vuodet ovat olleet henkisesti todella rankkoja ja tulin Liberiaan lähinnä lataamaan akkuja ennen seuraavaa etappia. Sen verran paljon olemme olleet erossa, että päätimme ottaa tämän ajan ihan vaan yhdessäoloon.

Miten saan aikani kulumaan? Käymme aamulla (ennen kun muut ihmiset heräävät) salilla kahdestaan ja syömme aamupalaa yhdessä. Aamupäivät käyn joko pelaamassa tennistä, joogaan tai ihan vaan löhöilen. Puolilta päivin menen yleensä miehen työpaikalle syömään lounasta. On kiva tavata ihmisiä ja kuulla tapahtumista tai muuten vaan kysellä kuulumisia. Iltapäivät menevät sitten joko kotona touhutessa, leipoessa, lukiessa, telkkaria katsellen tai läppärillä.

Otin tavoitteeksi suorittaa Excel-kursseja täällä ollessa, jottei ihan menisi lomailuksi. Toistaiseksi olen hyvin pysynyt tahdissa. Muutenkin olen jo alkanut katsomaan töitä Houstonista ja muutenkin alkanut miettimään minkälaista uraa tässä alkaisi tekemään.

Iltaisin olemme olleet ihan kotona vaan. Välillä käydään ulkona syömässä, mutta koska muutto on edessä ihan muutaman viikon päästä, tarvitsee pakastin tyhjentää ja on ollut oikeastaan ihan mukava olla kotona ja laittaa ruokaa yhdessä. Menemme todella aikaisin nukkumaan, jotta jaksaisimme mennä aikaisin salille aamulla. Miehen työpaikan puolesta meillä on kuntosali käytössä ihan tien toisella puolella, mutta koska sali on pieni ja työntekijöitä todella paljon, on kuntosali usein täynnä. Eteenkin aamukuuden ja kahdeksan välillä. Joten, menemme salille jo puoli viiden maissa. Saa ainakin olla rauhassa.

Tenniksen pelaamisen aloitin ensimmäistä kertaa vasta tänne saapuessani. Olen kerran aikaisemmin kokeillut nuorempana tennistä lomamatkalla, mutta siitä ei tullut yhtään mitään, joten olin hieman yllättynyt kuinka helppoa pelaaminen oli. Otan tunteja paikalliselta opettajalta ja tenniskenttäkin on muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Opettaja on todella hyvä ja on saanut minut lyhyessä ajassa löytämään hyvän tekniikan. Tiistaina sain jopa juoksutettua opettajaa!

Viikonloppuisin olemme ottaneet tavaksi lähtee jonnekin. Pois kaupungista. Sain valmistujaislahjaksi sup-laudan ja olemme käyneet suppailemassa laguunilla ja järvellä. Laguuni sijaitsee 1-1,5 tunnin päässä kaupungista Libassa nimisen resortin mailla. Resortissa on bungaloweja vuokrattavana, viisi uima-allasta ja hiekkaranta, joka uloittuu silmänkantamattomiin. Mereen ei voi mennä uimaan voimakkaiden virtausten takia, mutta on ihana istua rannalla ja kuunnella meren pauhua. Rakastan merta ja meren ääntä. Laguuni sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä resortista, mikä on pieni kynnys muille vieraille ja yleensä saamme olla kaksistaan laguunille rakennetuilla laitureilla. Ravintolasta saa hyvää ruokaa ja syömme yleensä lounasta Libassassa vieraillessa.

Elämä on aika helppoa ja yksinkertaista meillä. Asunnossa on kaikki mukavuudet, eikä tarvitse miettiä ruuanlaittoa tai pyykkäämistä erityisesti. Vettä tulee hanasta ja sähköt toimii yleensä moitteetta. Muutaman kerran viikossa tulee sähkökatko, mutta se ei kestä kuin muutaman sekunnin. Paitsi viikonloppuna, kun sähköt meni kolmelta aamulla ja saimme tehdä aamupalat Trangialla. Kiitos isä vaan 30-vuotislahjasta! Sähkötolppa naapurissa oli syttynyt tuleen aamuyöstä ja koko johto maan alta jouduttiin vaihtamaan. Sähköt tuli takas vasta myöhään iltapäivällä. Onneksi pakastin ei ollut ehtinyt sulamaan. Me emme jääneet odottamaan sähköjen palautumista, vaan lähdimme ajelemaan Robertsportiin viikonlopun viettoon. Mutta olihan se aikamoinen kokemus. Muistaa taas olla kiitollinen toimivasta sähköstä.

Tällä viikolla meillä oli keskiviikko ja torstai vapaata, koska oli paikallinen pyhä, joten keskiviikkona mentiin meidän ystävän uima-altaalle koko päiväksi, mutta koska oli todella kuuma, emme jaksaneet olla ulkona kuin muutaman tunnin. Ja sekin meni varjossa loikoillessa. Iltapäivän vietimme ystävämme asunnossa. Saimme ihanaa Algerialaista couscousia ja keitettyä lammasta. Lisää porukkaa tuli käymään ja joimme vielä kahvia ja söimme jälkiruokaa. Kun tulimme illalla kotiin, olin aivan poikki. Olen ollut hieman kipeä tällä viikolla, tai ehkä lähinnä väsynyt, joten ilta meni sohvalla löhöillessä.

Jotta tämä päivä ei menisi ihan harakoille, on päivän agendalla aloittaa tavaroiden läpikäynti muutto varten. Tämä muutto ei missään nimessä tule olemaan helpoimmasta päästä, koska emme lähde suoraan Houstoniin, vaan moneen paikkaan, joten joudumme suunnittelemaan tarkkaan mitä tarvitsemme tulevien kuukausien aikana. Ja ei muuta kuin hihat heilumaan!

Mukavaa loppuviikkoa!
Camilla

English: I came to Liberia just for the last two months of my fiancé’s tour in Monrovia and as soon as we’re done here, we will be moving back to the States. Due to the four year separation we have been pretty much enjoying our time together with going to the gym together and spending weekends at nice beaches. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s